Що буде якщо не прийти у військкомат на мобілізацію

Кримінальна відповідальність (ст. 336 КК України): Передбачена за неявку до військкомату з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом із числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.27 лип. 2023 р.

Штраф за неявку до військкомату Якщо тобі вручили повістку для уточнення облікових даних або проходження медкомісії, а ти не з'явився до військкомату, тобі загрожує адміністративна відповідальність. На військовозобов'язаного чекає штраф від 1700 до 3400 гривень.

Ігнорування «бойової» повістки «Це коли військовозобов'язаний пройшов ВЛК, але у визначену дату не прибув на мобілізаційний пункт. Стаття 336 Кримінального кодексу у цьому випадку передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років», – пояснив речник Полтавського обласного ТЦК та СП.

За неявку в особливий період (триває з 2014 року) передбачений штраф від 3400 до 5100 грн (частина 2 статті 210-1 КУпАП «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».)

Якщо це повістка для уточнення даних або проходження ВЛК, при неявці за такою повісткою настає адміністративна відповідальність, передбачена кодексом про адміністративні правопорушення. Якщо вам вручають мобілізаційну повістку про відправлення, за неявку за такою повісткою настає кримінальна відповідальність.

Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов'язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях, дійсна протягом п'яти років з дня закінчення медичного огляду.





Юрист Ростислав Кравець попереджає, що з’явитися до військкомату ви повинні, якщо правильно отримали повістку. Її потрібно отримати особисто та поставити підпис. Варто зазначити, що після вручення першої повістки вас не заберуть одразу в зону активних бойових дій. Спочатку вас …