Навіщо кит пускає фонтанчик?

Дихало з клапаном, завдяки якому щільно закривається при зануренні і відкривається при спливанні. Коли кит звільняє легені, Ця процедура супроводжується сильним шумом, і над головою тварини можна побачити «фонтан», який складається з відпрацьованого повітря та водяної пари.

Коли кит повертається на поверхню, він випускає Водограй, видуючи через дихало тепле вологе повітря з легенів, перш ніж зробити новий вдих. Вода, що накопичилася у верхній частині дихала, вилітає разом із повітрям. Фонтани, що викидаються великими китами, іноді бувають видно за кілька кілометрів.

Коли кит піднімається на поверхню, повітря, що видихається, насичене водяною парою, стикаючись з холодною зовнішньою, утворює стовп пари (так званий Водограй). Форма фонтану різниться залежно від виду кита. У минулому китобої з високою точністю визначали вигляд кита по фонтану.

Повітря, що видихається китом або дельфіном, теплий та насичений вологою. При контакті з прохолодним повітрям атмосферним водяні пари конденсуються. Фонтан — це стовп пари та водяних бризок, зірваних потоком повітря з ніздрів та дихала.